Veelgestelde vragen
Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op!
Sterilisatie en castratie
- Op welke leeftijd kan ik mijn hond laten castreren of steriliseren? Vanaf 6 maanden leeftijd kun je je hond laten castreren. Steriliseren kan 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid.
- Op welke leeftijd kan ik mijn kat laten castreren of steriliseren? Je kunt je kat vanaf 6 maanden leeftijd laten castreren of steriliseren.
- Op welke leeftijd kan ik mijn konijn laten castreren of steriliseren? Wij raden aan vanaf 4-5 maanden leeftijd te castreren. Wel is het belangrijk dat er voldoende ontwikkeling van de testikels heeft plaatsgevonden, dit kan altijd gecontroleerd worden door ons voordat de operatie plaatsvindt. Sterilisatie raden wij aan vanaf 6 maanden leeftijd.
- Waarom zou ik mijn hond laten steriliseren? Door je hond te laten steriliseren wordt ze niet meer loops, is ze minder aantrekkelijk voor reuen, kan baarmoederontsteking niet meer voorkomen en is er minder kans op het ontstaan van melkkliertumoren. Meer informatie over sterilisatie van de hond vind je hier.
Loopsheid bij de hond
- Hoelang duurt de loopsheid? De loopsheid vindt gemiddeld twee keer per jaar plaats en duurt ongeveer drie weken.
- Hoe kan ik zien dat mijn hond loops is? Als je hond loops is dan is de vulva gezwollen en verliest ze bloed. Daarnaast wordt de teef aantrekkelijk voor reuen en zij zullen haar proberen te dekken.
Vlooien en teken
- Welke middelen tegen vlooien en teken zijn er beschikbaar? Er zijn verschillende soorten middelen tegen vlooien en teken, in de vorm van een tablet, pipet of band. Wij adviseren je graag over het middel dat het beste bij jou en je huisdier past. Neem voor een passend advies contact met ons op.
- Hoe vaak moet ik mijn hond/kat behandelen tegen vlooien en teken? Dit is afhankelijk van het middel dat je gebruikt 1 keer per maand of 1 keer per 3 maanden.
Wormen
- Hoe vaak moet ik mijn hond/kat ontwormen? Een hond moet op een leeftijd van 2, 4, 6, en 8 weken worden behandeld tegen wormen, en daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Als je hond ouder dan 6 maanden is dien je elke 3 maanden te ontwormen. Een kat moet op een leeftijd van 4, 6, en 8 weken worden behandeld tegen wormen, en daarna elke maand tot een leeftijd van 6 maanden. Als je kat ouder dan 6 maanden is dien je elke 3 maanden te ontwormen.
Vaccineren
- Wanneer moet ik mijn hond/kat laten vaccineren?
Hond: Een hond dien je op de leeftijd van 6, 9 en 12 weken en 1 jaar te laten vaccineren. Als je hond ouder dan 1 jaar is dan dien je hem/haar elk jaar te laten hervaccineren.
Kat: Een kat dien je op de leeftijd van 9 en 12 weken en 1 jaar te laten vaccineren. Als je kat ouder dan 1 jaar is dan dien je hem/haar elk jaar te laten hervaccineren.
Titeren
- Kan ik mijn hond/kat bij jullie laten titeren? Ja, dit kan.
- Wat houdt titeren precies in? Titeren is een benaming om de hoeveelheid antilichamen te bepalen in het bloed van je huisdier. Dit kan zowel bij de hond als bij de kat. Doorgaans verwijst de eigenaar naar de Vaccicheck. Met de Vaccicheck bepaal je antilichamen voor Hondenziekte, Parvo en Besmettelijke leverziekte. Meer informatie over titeren vind je hier.
Overige vragen
- Mijn hond gaat mee naar het buitenland, wat moet ik allemaal regelen? Er zijn duidelijke regels met betrekking tot het reizen met huisdieren. Deze regels verschillen per dier maar ook per land. Het is verplicht om aan deze eisen te voldoen, aan alle landen waar je doorheen reist. Op de website van het LICG vind je meer informatie en alle invoereisen per land binnen en buiten Europa. In ieder geval belangrijk is een goede bescherming tegen vlooien, teken en wormen. Daarnaast is het verplicht om, wanneer je de grens over wilt met je huisdier, deze te laten vaccineren tegen hondsdolheid. Hierop wordt streng gecontroleerd. De vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek worden gegeven. In enkele gevallen is een aanvullend bloedonderzoek verplicht. Deze (titer) test kijkt of er voldoende weerstand is tegen deze nare ziekte. Het is zeer belangrijk om op tijd deze bloedtest te laten uitvoeren.
- Mijn hond gaat naar het pension, welke enting moet hij/zij dan hebben? In ieder geval de jaarlijkse enting. Daarnaast stellen veel dierenhotels/pensions een vaccinatie tegen bordetella verplicht. Denk ook aan een het preventief behandelen van je hond tegen vlooien. Neem contact op met het dierenhotel/pension waar je hond naartoe gaat voor meer informatie.
- Mijn huisdier heeft diarree/moet overgeven wat moet ik doen? Het is hiervoor heel belangrijk dat wij meer informatie tot onze beschikking hebben over je huisdier. Neem daarom altijd contact met ons op als je huisdier diarree heeft of moet overgeven, of als je je zorgen maakt over zijn/haar gezondheid.