De Oosthof is een samenwerkingsverband tussen vier praktijken.

Tips voor een succesvolle transitieperiode

Dat de transitieperiode (de droogstand en eerste 3 weken na afkalven) een zeer belangrijke periode is, is zo langzamerhand genoeglijk bekend. Wij geven een aantal tips voor een succesvolle transitieperiode.

  • Zorg dat de koe goed begint aan de droogstandsperiode. Een lichaamsconditie tussen de 3 en 3.5 is ideaal. Klauwen bekappen zodat de kans op kreupelheden gedurende en vooral einde droogstand kleiner wordt.
  • Geen overbezetting in de droogstandsgroep. Elke koe moet een vreet- en ligplek hebben.
  • Een berekend rantsoen wat aansluit bij de behoefte van de koe gedurende de droogstand. Dat betekent dat er nog steeds een opdeling wenselijk is in Farr-off en Close up groep. Zorg ook voor een goede watervoorziening.
  • Bij de aanpak van hittestress op het bedrijf; vergeet de groep droge koeien niet. Dit zijn de zwaarste dieren op het bedrijf met de ruimste conditie.
  • Een stress vrij afkalftraject. Ben je bewust van de zaken die tot stress kunnen leiden bij koeien en probeer die te voorkomen. Je moet hierbij denken aan wisseling van groepen, wisseling van rantsoen, overbezetting etc.
  • Voorkom transitieziekten zoals baarmoederontsteking, slepende melkziekte, uierontsteking. Vooral melkziekte is belangrijk om te voorkomen. Dit kan voorkomen worden als het Close up rantsoen aan bepaalde eisen voldoet. Vooral de Kation-Anion balans is hierbij van belang.
  • Monitor de verse koeien vanaf 5 dagen in lactatie. Zij vertellen hoe de voorgaande periode is verlopen. Meet hierbij in ieder geval de uitvloeiing en ketose (slepende melkziekte).

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over de transitieperiode? Wij helpen u graag! Klik hier om contact met ons op te nemen.

© Copyright 2024 - https://www.deoosthof.nl/

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Privacy Statement | Naar cookiepagina

Weigeren Akkoord