De Oosthof is een samenwerkingsverband tussen vier praktijken.

Op bezoek bij Pascal Doppen

Vandaag ben ik (Rian van der Heijden, praktijkmanager van De Oosthof Dierenartsen) te gast op het bedrijf van varkenshouder Pascal Doppen. Pascal is VOB’er van het eerste uur en vandaag staat er een Varkens Advies Team overleg op de agenda. Hieraan nemen Oosthof collega en varkensarts Tom Verbrugge, Maas-Jan Hazeleger voervoorlichter van De Heus voeders en Ilonka van der Wagt Livestock coördinator van VOB (Varken op z’n Best) deel.

VOB’er van het eerste uur

De stal in

Op het bedrijf wordt gewerkt volgens het HyCare principe. Dit houdt voor bezoekers kort gezegd in dat je gedoucht de stal in gaat, een schone overal aantrekt en bij elke afdeling overschoentjes of de afdelingslaarzen aantrekt en je handen desinfecteert. Dit houdt ook in dat ook alle vloeren en wanden poriën vrij zijn en daarom alle beton tot een meter hoog gecoat is. Om te voorkomen dat je aan het einde van de ronde geen ruwe handen van de alcohol hebt trekt iedereen handschoenen aan. Door bij iedere afdeling de hygiëne in acht te nemen probeer je te voorkomen dat je ziektes verspreidt van de ene naar de andere afdeling. Hierdoor kan je het hele bedrijf gezonder houden.

Het HyCare principe

Gezondheidsmonitoring

De gezondheid op het bedrijf wordt d.m.v. speeksel- en bloedonderzoek periodiek in kaart gebracht. Vandaag worden er door Tom in verschillende afdelingen speeksel touwen opgehangen en binnen de kortste keren zitten de varkens aan de touwen te kauwen. De verzamelde speekselmonsters worden opgestuurd naar het laboratorium en daar worden ze onderzocht.

Ronde tafelgesprek

Na de stalronde lopen wij naar de woning van Pascal en nemen wij plaats aan de keukentafel. Wij evalueren hetgeen wat wij gezien hebben en bespreken de laatste slachterijresultaten m.b.t. gezondheid, gewichten, spier- en spekdikte. Tevens worden de groei, voederconversie en voerkosten door Maas-Jan besproken.

Tom bespreekt de laatste bloed- en speekseluitslagen en de dierdagdosering. Ook herhaalt hij de gestelde doelstellingen van het voorgaande VAT overleg en worden de nieuwe actiepunten besproken ter verbetering van technische cijfers en diergezondheid.

Ilonka bespreekt de marktontwikkelingen en nieuwe ontwikkelingen binnen het VOB- concept “Wij vinden het belangrijk om de boer mee te nemen in het verhaal rondom de afzet en inzicht te geven waarvoor hij produceert”

Ik vraag Pascal waarom hij voor de VOB gekozen heeft. “Zekere afzet van de dieren en betrokken worden bij het verwaarden van het beter leven varken in samenwerking met alle ketenpartners om zo meer rendement te halen.”

Ik ben onder de indruk van deze ochtend. Een mooi bedrijf, een gedreven varkenshouder en een mooie synergie binnen deze vier vakmensen!

Een mooie synergie in de stal en aan de keukentafel

© Copyright 2024 - https://www.deoosthof.nl/

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Privacy Statement | Naar cookiepagina

Weigeren Akkoord