Geslaagde Excursie naar Lehr- und Versuchszentrum Futterkamp
Met een bus vol veehouders vertrokken we 20 maart naar Lehr- und Versuchszentrum Futterkamp. Dit is een locatie van de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein voor onderwijs en onderzoek in veehouderij en agrarische landbouw. Het is ongeveer 16 hectare groot. In Duitsland zijn vrijloopkraamhokken vanaf 2035 verplicht. Er wordt daarom volop mee geëxperimenteerd.
Wij gingen naar Futterkamp om van deze ervaring met vrijloopkraamhokken te leren. Op de permanente expo staan 20 verschillende modellen vrijloopkraamhokken en biggennesten. In het vermeerderingsbedrijf met 400 zeugen worden verschillende opstellingen in de praktijk getest.
Zoveel verschillende mogelijkheden, wat kies je dan? Gelukkig hadden onze rondleiders daar een duidelijke mening over. De do’s en don’ts van vrijloopkraamhokken volgens deze ervaringsdeskundigen:
1) Voldoende ruimte
6,5 m2 geeft de TN70 zeugen van Futterkamp in de gebruikte opstellingen te weinig ruimte om zich te kunnen draaien. Gevolg: wel de nadelen van vrijloopkraamhokken (zoals kosten), maar niet de voordelen (o.a. vlotter geboorteproces). De huidige TN70 zeugen hebben minimaal 7,2 m2 nodig. Voor vrijloop met groepskraamhokken is in Futterkamp weinig aandacht, omdat niet bekend is of dit voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving.
2) Werkgemak en constructie
Favoriet van de werknemers van Futterkamp is een opstelling van En-Sta. Zeer efficiënt: met één hand bedien je het hek om de zeug tijdelijk vast te zetten.
Het minst favoriet zijn systemen met meer (soms wel vijf) stappen waarbij beide handen nodig zijn en vingers klem komen te zitten.
Op de expo konden we zelf met de verschillende systemen aan de slag om dit te ervaren.
3) Veiligheid
Veel systemen werken met twee vleugels. Probleem: met zo’n soort systeem kun je geen zeug opsluiten zonder je met direct contact met de zeug in haar hok te begeven. Voor bedrijven die met wisselend personeel werken zeker een aandachtspunt.
4) Ligruimte opgesloten zeug
Zeugen in Duitsland mogen rondom werpen 5 dagen worden opgesloten. Ervaring van Futterkamp leert dat de uitval anders door de 20% heen gaat. Als de zeug tijdens het werpproces direct tegen de buitenwand wordt opgesloten, is er geen ruimte voor de poten aan die kant. De zeug wordt dan erg beperkt en kan niet om gaan liggen tijdens het werpen. Ook kunnen de biggen aan die kant dan slecht aan het uier komen.
5) Het biggennest
Veel systemen hebben een groot biggennest. Dat is mooi voor de ligplek van de biggen, maar biedt weinig ruimte voor voerbakjes. Sommige systemen laten ruimte voor voerbakjes, maar helemaal achter de zeug. Dan moet je dus vanaf de centrale gang over de zeug heen klimmen om biggenbakjes te vullen.
Het perfecte vrijloopkraamhok is volgens de medewerkers van Futterkamp nog niet uitgevonden. Wij komen graag nog eens terug om van hun ervaringen te leren én van de Duitse gezelligheid te genieten.