Droogstandproject “Max 10”
Eén van de uitdagingen voor de komende jaren wordt op veel bedrijven de koeien langer mee te laten gaan nu bijna iedereen minder jongvee heeft door de fosfaatregelgeving. Nog steeds zijn uiergezondheidsproblemen, hoog celgetal en uierontsteking, de belangrijkste reden van afvoer.
Maximaal 10% nieuwe infecties in de droogstand
De droogstand is hierin een belangrijke periode. In deze periode kunnen infecties genezen, maar helaas ook nieuwe infecties ontstaan. De Oosthof (GELRE Dierenartsen, DAP De Hagmolen en Dierenkliniek Hellendoorn Nijverdal) is gezamenlijk met Zoetis het project Max 10 gestart. De doelstelling van Max 10 is om op de melkveebedrijven maximaal 10% nieuwe infecties in de droogstand te krijgen. Dit is een haalbare doelstelling waaraan echter op dit moment minder dan 30% van de veehouders voldoet; voor velen van u zijn er dus kansen!
Duidelijke en gestructureerde aanpak vergroot de kans op succes
Vaak zijn met relatief eenvoudige veranderingen in werkwijze goede resultaten te behalen. Dit project heeft een duidelijke en gestructureerde aanpak wat de kans op succes vergroot. Na de start, waarbij na een intake gezamenlijk een doelstelling en een strategie wordt bepaald, volgen er op geregelde tijden vervolgstappen. De voortgang wordt op gezette tijden geëvalueerd en indien nodig de strategie bijgesteld. Verder bieden wij komend voorjaar een workshop droogzetten aan op een praktijkbedrijf.
Wat levert minder nieuwe infecties in de droogstand voor u op?
- Minder klinische mastitis: 1 op de 3 hoogcelgetalkoeien krijgt klinische mastitis;
- Hogere melkproductie, een hoog celgetal zorgt voor een (veel) lagere productie;
- Minder faalkosten (behandelingen, niet geleverde melk, uitval, arbeid);
- Meer werkplezier.
Heeft u interesse in het droogstandproject Max 10? Neem gerust contact met ons op!