Castratie bij de kat
Wil je je kat laten castreren? Bij ons is je kat in goede handen. Lees hier alles over het castreren van je kat. Bijvoorbeeld de voor- en nadelen van castratie, maar ook over het verloop van de operatiedag.
Waarom je kat laten castreren?
Voortplanting
Bij castratie worden de beide testikels (zaadballen) van de kat verwijderd. Hierdoor wordt de kat onvruchtbaar.
Gedrag
Door de castratie wordt de productie van het hormoon testosteron sterk vermindert. Vaak vermindert hierdoor ook ongewenst gedrag van de kat, zoals:
- Paringsdrang en hierdoor veel op pad gaan.
- Plassen in huis (sproeien).
Een kater kan zonder nadelige gevolgen voor de ontwikkeling vanaf 6-7 maanden leeftijd worden gecastreerd.
Voordelen castratie
De testikels produceren zowel het zaad als ook de mannelijke hormonen. De kater kan dus allereerst geen poezen meer bevruchten. Van meer belang voor de eigenaar is dat binnen een paar weken de katergeur verdwijnt. Meestal verdwijnt ook het in huis plassen ("sproeien"). De castratie is echter geen garantie dat dit territoriumgedrag volledig verdwijnt. Door de castratie wordt de geslachtsdrift weggenomen, weliswaar de belangrijkste maar niet de enige oorzaak van het territoriumgedrag. Ook veranderingen in de onderlinge verhoudingen, zowel tussen dieren onderling als ook tussen mens en dier, spelen hierbij een belangrijke rol. Wij kunnen je informeren over de verschillende mogelijkheden om dit probleem aan te pakken.
Nadelen castratie
Een van de grootste nadelen van castratie is dat katten dikker kunnen worden en zo meer kans hebben op overgewicht. Gecastreerde katten verbranden door een lager metabolisme minder energie dan niet gecastreerde katten. Het is erg belangrijk dat je zijn voeding aanpast direct na de operatie. De kilo’s die er anders bij hadden kunnen komen, zijn niet zo gemakkelijk meer kwijt te raken. Ons advies is om je kat het beste na 1 week, 1 maand en na 2 maanden bij ons te komen wegen of dit wegen zelf thuis te doen. Het wegen bij ons in de kliniek heeft als voordeel dat we je kat zien en aan kunnen geven of je kat nog op zijn ideale gewicht is. Als je alleen voor het wegen komt zijn hier geen kosten aan verbonden!
Ook heeft een gecastreerde kat eerder kans op blaaskristallen/blaasstenen. Deze kristallen en stenen kunnen ontstaan wanneer de urine te lang in de blaas blijft staan. Er bestaat ook een speciaal voer voor gecastreerde katten. Je kunt een proefverpakking met uitleg van ons meekrijgen zodra je de kat na de operatie weer komt ophalen.
Veelgestelde vragen
- Is mijn kat direct na de operatie niet meer vruchtbaar? Nee, na de castratie kan de kat nog korte tijd vruchtbaar zijn omdat in de prostaat nog zaadcellen aanwezig kunnen zijn die al voor de castratie waren aangemaakt.
Maak direct een afspraak
Om welke reden je ook je kat wilt laten castreren, bij ons is hij in goede handen! Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. Ook helpen we je graag als je meer informatie wilt of vragen heeft.