Laboratoriumonderzoek hond
Het belang van laboratoriumonderzoek
Onze klinieken beschikken over een laboratorium waar door goed opgeleid personeel verschillende onderzoeken kunnen worden uitgevoerd.
Voor het opsporen en behandelen van heel veel ziektes, is informatie afkomstig van laboratoriumtesten erg belangrijk. Het vakgebied van de laboratoriumdiagnostiek is enorm breed en omvat onder andere het onderzoek van bloed, weefsels, urine en feaces. We kunnen steeds meer laboratoriumtesten in eigen huis uitvoeren en je daardoor 24 uur per dag en 7 dagen per week binnen korte tijd voorzien van uitslagen van diverse laboratoriumtesten. Wat we niet zelf kunnen onderzoeken sturen we op naar een gespecialiseerd laboratorium. De uitslag hiervan laat vaak een paar dagen op zich wachten.
Bloedonderzoek
Met moderne, regelmatig gecontroleerde, apparatuur kunnen we zowel chemisch als histologisch bloedonderzoek doen. De meeste bloedonderzoeken worden "in huis" gedaan. Binnen 20 tot 40 minuten (afhankelijk van welke test er wordt gedaan) kunnen we een uitslag van het bloedonderzoek hebben. Hierdoor is een versnelde diagnostiek en dus een snellere behandeling van je dier mogelijk.
Daarnaast zenden wij dagelijks onderzoeken die wij niet zelf uitvoeren door naar externe laboratoria. De uitslag laat dan meestal één tot enkele dagen op zich wachten.
Progesterononderzoek bij de hond
Met een progesterononderzoek kunnen we het progesterongehalte bepalen wat belangrijk is bij het bepalen van het precieze dektijdstip bij de teef.
Urineonderzoek
Vaak kan urineonderzoek bijdragen aan een snelle diagnose. De urine onderzoeken wij op verschillende waarden, zoals het soortelijk gewicht, pH, eventuele aanwezigheid van rode bloedcellen, eiwitten, bloedsuiker (glucose). Tevens kunnen we het sediment onder de microscoop bekijken en onderzoeken op rode bloedcellen, ontstekingscellen (witte bloedcellen), tumorcellen en blaasgruis.
Bacteriologisch onderzoek
Bacteriologisch onderzoek maakt het mogelijk uit verschillende monsters bacteriën te kweken. Denk aan urine, vaginaaluitstrijkjes, huidinfecties en dergelijke. Ook de gevoeligheid van de bacteriën voor verschillende antibiotica kan door ons worden bepaald. Hierdoor kunnen we een gerichte behandeling instellen.
Microscopisch onderzoek
De microscoop kan voor veel doelen worden ingezet. Onderzoek van huidafkrabsels en vachtmonsters brengt parasieten in beeld. Weefselbiopten kunnen worden gekleurd en vervolgens kunnen de cellen worden bestudeerd. Zo kunnen we vaak snel bepalen of tumoren kwaadaardig zijn of dat het om een goedaardig gezwel gaat.
Sperma onderzoek
Met behulp van computergestuurde apparatuur kunnen we sperma beoordelen. Met name de beweeglijkheid van de spermacellen kan bepaald worden.