Laparoscopisch maag vastzetten
Bij Gelre Dierenartsen kan een maagkanteling bij honden voorkomen worden door preventief de maag vast te zetten, ook wel gastropexie genoemd. Wij doen dit door laparoscopisch geassisteerd de maag aan de buikwand vast te zetten. Dit maakt deze operatie minimaal invasief, relatief eenvoudig, snel en veilig.
Wat is een laparoscopisch geassisteerde gastropexie?
Door middel van een kijkoperatie wordt de maag vastgehecht aan de buikwand om een maagdraaiing in de toekomst te voorkomen. Via kleine gaatjes in de buikwand gaan we met camera en instrumentarium naar binnen. De buik wordt met steriel gas iets opgeblazen om voldoende ruimte en zicht te krijgen. Via een kijkgaatje wordt met een speciale tang de maag vastgepakt onder camerabegeleiding. Het kijkgaatje wordt op een specifieke plaats gemaakt, zodat daar de maag in een natuurlijke positie kan worden vastgezet met speciaal hechtmateriaal. De maagwand groeit daar aan de buikwand vast, zodat de maag niet meer kan draaien.
Waarom laparoscopisch de maag vastzetten?
Een maagkanteling komt vooral bij grote hondenrassen voor. Het is een levensbedreigende situatie. De maag vult zich met gas en kan om zijn as draaien, waardoor er bloedvaten en organen afgekneld worden. Indien er niet snel gehandeld wordt, overleefd de hond dit meestal niet. Vaak wordt er overgegaan tot een spoedoperatie, wat invasief is, veel kosten met zich meebrengt en erg risicovol is.
Voorkomen is beter dan genezen. Preventief de maag laparoscopisch vastzetten is een veilige methode en kan een hoop ellende en kosten besparen. Een groot voordeel is dat wij met behulp van deze kijkoperatie de maag kunnen vastzetten, wat veel minder invasief is dan wanneer de buik via een lange snede geopend moet worden, zoals dat normaal gesproken gedaan werd. Een ander voordeel is dat het gecombineerd kan worden met een laparoscopische sterilisatie.
Wanneer is Gastropexie zinvol?
- Bij honden die eerder een maagdilatatie of maagtorsie hebben gehad.
- Preventief wanneer je een groot hondenras hebt, zoals b.v. een Duitse Dog, Berner Sennen, Newfoundlander, bepaalde herdershonden of een Rottweiler.
- Bij teefjes in combinatie met een laparoscopische sterilisatie. Klik hier om alles te lezen over een laparoscopische sterilisatie.
Heb je vragen over deze manier van opereren, aarzel dan niet contact met ons op te nemen!