Maagzweren bij het paard
Maagzweren bij het paard een veelvoorkomend probleem
Maagirritatie bij het paard komt relatief vaak voor. Bij ongeveer de helft van de paarden is een aantasting van de maagwand te vinden. Bij renpaarden kan dit zelfs oplopen tot 90% van de paarden.
Een maagzweer ontstaat door aantasting van de maagwand door maagzuur. Verschillende factoren vormen een risico voor het ontstaan van een maagzweer; stress, veel krachtvoer in combinatie met weinig ruwvoer of ziekte.
Symptomen
Het lastige van maagzweren is dat de symptomen vaak vaag zijn.
Verschijnselen die voorkomen zijn:
- verminderd presteren
- slechte vacht
- niet dik kunnen krijgen
- soms lichte koliek
- gapen
- tandenknarsen
- slecht eten.
Veulens van enkele dagen oud kunnen al last hebben van maagzweren. Deze veulens hebben vaak koliek verschijnselen, willen niet eten, staan te tandenknarsen en hebben soms diarree.
Onderzoek
Algemeen klinisch onderzoek en bloedonderzoek kunnen een verdenking van een maagzweer geven maar de enige manier om definitief de diagnose te stellen is door middel van een maagscopie. Wij beschikken als één van de weinige klinieken van Nederland over een 3 meter lange scoop met een camera, die hiervoor in de maag wordt ingebracht. Op deze manier kunnen wij de maag en het eerste stukje van de dunne darm bekijken.
Behandeling
De behandeling van maagzweren bestaat uit het toedienen van maagzuurremmers (omeprazole), aanpassing van de voeding en stressmanagement.
Meer lezen
Meer informatie over maagzweren bij paarden vind je op de website van paardenarts.nl.
Contact
Wil je meer weten over maagzweren of vermoed je dat je paard een maagzweer heeft? Neem dan contact met ons op!