Uiergezondheid bij rundvee
Uiergezondheid is en blijft ook ongetwijfeld een van de belangrijkste deelgebieden binnen de rundveehouderij. Van alle aandoeningen is dit degene die de grootste economische verliezen geeft. Je zou ook kunnen zeggen dat het verbeteren van de uiergezondheid gemiddeld het meeste geld op kan leveren.
De juiste behandeling van een uierprobleem is belangrijk, maar een goede preventie om mastitis en hoog celgetalproblemen te voorkomen is nog veel belangrijker. Net als bij bijna elke aandoening wordt de uiergezondheid beïnvloed door allerlei factoren in de bedrijfsvoering. De huisvesting, voeding, hygiëne, infectiedruk en de weerstand van de koe zijn allemaal van groot belang om de kans op problemen zo klein mogelijk te maken. Daarbij is duidelijk dat het management en aandacht van de veehouder de belangrijkste factor is op de meeste bedrijven om een goede uiergezondheid mogelijk te maken. Continue aandacht en tijdig ingrijpen is essentieel.
Al ruim 40 jaar geleden is er een vijf punten plan opgesteld wat in principe voor bijna alle bedrijven nog steeds geldt: - Een goed werkende melkmachine - Dippen of sprayen - Juiste behandeling van uierontsteking - Afvoer van chronische gevallen - Gebruik van droogzetters
Natuurlijk zijn er nieuwe ontwikkelingen. Er komt veel meer kennis over kiemen en hun “gedragingen”, er is meer bekend over het effect van behandelingen en er wordt nog steeds hard gezocht naar nieuwe mogelijkheden om dieren beter te behandelen en naar een betere preventie. Dit is ook hard nodig want er ligt een harde eis vanuit de overheid om het antibioticagebruik sterk terug te dringen.
Veel meer dan de helft van alle antibiotica in de melkveehouderij wordt gebruikt in het kader van de uiergezondheid. Een groot deel hiervan zit weer in het gebruik van de droogzetinjectoren. Een goede preventie blijft dan ook de sleutel om dit te bewerkstelligen.
Het beste is om gestructureerd het bedrijf te analyseren om de juiste actie te kunnen ondernemen. Dat begint meestal met te onderzoeken welke kiemen verantwoordelijk zijn van de problemen. Zijn dit koegebonden of omgevingskiemen. Wat is de beste behandeling of kan een vaccinatie uitkomst bieden? Is de weerstand van de koeien goed of spelen bv andere infecties als BVD ook nog een negatieve rol? Zijn er verbeteringen in de huisvesting en hygiëne mogelijk? Functioneert de melkmachine optimaal? Allemaal vragen die van belang zijn.
Wij gaan graag samen met de veehouder de uitdaging aan om de uiergezondheid te optimaliseren!