Merriebegeleiding
Bij begeleiding van de fokmerrie wordt de merrie regelmatig echografisch onderzocht om het meest geschikte moment van inseminatie te bepalen. Elke merrie krijgt een merriekaart hierop wordt genoteerd waar de merrie in de cyclus zit. Eventueel aanwezig cystes of andere bijzonderheden worden nauwkeurig geregistreerd. Van belang is de merriekaart van het voorgaande jaar te bewaren. Veel merries hebben een vast patroon.
Drachtigheidscontrole
Is je merrie geïnsemineerd dan kan rond dag 18 na ovulatie gecontroleerd worden of ze ook daadwerkelijk drachtig is. Het is verstandig om dit voor dag 35 na ovulatie opnieuw te laten doen, omdat ongeveer 10% van de drachten nog opbreekt tussen dag 18 en 35. Bij een dubbele ovulatie is er kans op tweelingdracht. Deze merries dien je voor dag 16 te laten controleren. Indien er twee drachten zijn dan is het op dat moment nog mogelijk om er een te “crushen”.
Diepvries-KI
Voor diepvries-KI is begeleiding van je merrie mogelijk op de kliniek of op de hengstenhouderij. Je paard moet aan het begin van de hengstigheid (2e tot 3e dag) gebracht worden. Er is opslag capaciteit voor diepvriessperma aanwezig.
Meer lezen
Meer informatie vindt je via onderstaande links naar de website van paardenarts.nl:
https://www.paardenarts.nl/kennisbank/gynaecologie/ https://www.paardenarts.nl/kennisbank/geboorte/
Contact
Mocht je vragen hebben over het begeleiden van je fokmerrie neem dan gerust contact met ons op.