Embryotransplantatie bij het paard
Sinds meer dan tien jaar heeft Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal zich toegelegd op embryotransplantatie bij het paard. De resultaten zijn veelbelovend.
Embryotransplantatie is het overplaatsen van een embryo uit een donormerrie in een ontvangstermerrie (draagmoeder). Redenen hiervoor kunnen zijn:
- meerdere veulens per jaar uit genetisch waardevolle merrie;
- sportmerrie, die in de sport kan blijven;
- merries die zelf geen veulen ter wereld kunnen brengen.
Begeleiding donormerrie
De begeleiding van de merrie die het embryo levert kan aan huis of op de kliniek plaatsvinden. De merrie zal uitgebreid worden onderzocht om een zo goed mogelijk resultaat te waarborgen en eventuele teleurstellingen te voorkomen. De dag van eisprong moet zeer nauwkeurig worden bepaald. Vandaar dat de merrie rondom de eisprong minstens elke dag moet worden gescand.
Spoelen van de donormerrie
Het spoelen van de donormerrie gebeurt meestal op de 7 e of 8e dag na de eisprong. De merrie komt naar de kliniek toe, waar het spoelen van de baarmoeder plaatsvindt. Direct na het spoelen wordt de spoelvloeistof onder de microscoop gecontroleerd op de aanwezigheid van een embryo. Bij een dubbele eisprong kun je twee embryo's vinden.
Transportklaar maken van het embryo
Nadat het embryo is gevonden, wordt het meerdere malen gewassen in speciale vloeistoffen. Vervolgens wordt het in een buisje met transportvloeistof geplaatst. Het buisje wordt zorgvuldig afgesloten en in een speciale transportcontainer gekoeld verzonden.
Opsturen embryo naar embryocentrum
Op een embryocentrum zijn draagmerries aanwezig in verschillende stadia van de cyclus. Waardoor er altijd een draagmerrie aanwezig is die op het juiste tijdstip in de cyclus zit om het embryo te ontvangen. Deze draagmerrie kan gehuurd worden en komt dan vanaf 50 dagen dracht thuis te staan, tot het veulen gespeend kan worden.
Eigen draagmerrie
Het is ook mogelijk om het embryo over te plaatsen in een eigen draagmerrie. De draagmerrie moet zoveel mogelijk synchroon lopen met de donormerrie. Ze mag een dag eerder tot twee dagen later ovuleren dan de donormerrie, anders kan het embryo zich niet innestelen. Het is dus belangrijk om de draagmerries net zo intensief te begeleiden als de donormerrie.
Resultaten
Onze resultaten van de afgelopen jaren zijn erg goed en zijn zeker te vergelijken met de specialistische embryocentra.
Meer lezen
Meer informatie over embryotransplantatie bij paarden vind je op de website van paardenarts.nl.