Parasieten in het buitenland
Als je je hond meeneemt naar het buitenland, is een goede voorbereiding erg belangrijk. In het buitenland heersen soms ziektes die in ons land niet voorkomen. De meeste ziektes worden doorgegeven door insecten. Zorg dus voor een effetieve bescherming van je hond tegen infectieziektes. Welke bescherming je hond precies nodig heeft is afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat. Hieronder lees je meer over de meest voorkomende ziektes en hoe deze worden overgedragen. Uiteraard geven wij je graag een advies op maat, neem hiervoor gerust contact met ons op.
Babesia
In Nederland zijn bij een aantal honden infecties met Babesia aangetoond (o.a. in Limburg en de omgeving van Arnhem en Den Haag). Babesia wordt hoofdzakelijk overgebracht door de Dermacentor-teek. Deze teek werd tot voor kort alleen in Zuid-Europa aangetroffen, maar heeft zich door veranderingen in het klimaat ook hier kunnen vestigen. In West-Brabant, Zeeland en in de duinen van Noord-Holland lijkt de Dermacentor-teek zich te hebben gevestigd.
Ehrlichiose
Ehrlichiose is een ziekte die overgedragen kan worden door de bruine hondenteek. Teken besmet met deze bacterie komen voornamelijk voor rond het Middellandse Zeegebied, maar wordt soms ook in Nederland aangetroffen.
Leishmaniose
Leishmania is een parasiet die door hele kleine bloedzuigende mugjes overgedragen wordt, de zandvliegen. Ze worden aangetroffen in de landen rond de Middellandse Zee.
Hartworm
De hartworm komt voor in Zuid-Europa, vooral rondom de Middellandse Zee, en wordt overgebracht door steken van besmette muggen. De volwassen wormen leven in de longslagader, en zijn dan niet meer te bestrijden. Infecties moeten we dus zien te voorkomen door preventieve behandelingen: de larven worden dan gedood voordat ze zich ontwikkelen tot volwassen wormen.
Vossenlintworm
De vossenlintworm komt voor bij de vos in grote delen van Midden-Europa. De hond wordt besmet na het vangen en opeten van besmette knaagdieren. Dat geeft zelden of nooit problemen. Maar de mens kan vervolgens weer als tussengastheer optreden: na opname van eitjes kunnen onvolgroeide stadia een aandoening van de lever en de longen veroorzaken. Na verblijf in een besmet gebied is het raadzaam je hond te ontwormen met een middel wat goed werkt tegen de vossenlintworm.
Bescherm je hond tegen parasieten in het buitenland
Hoe je je hond het best kan beschermen tegen de beschreven "exotische" ziektes is afhankelijk van de streek die je gaat bezoeken, de periode dat je hond in het buitenland is en wat je hond doorgaans voor vlo-, teek- en wormbestrijding krijgt.
Wij adviseren je daarom graag persoonlijk, zodat we zeker weten dat je hond de beste behandeling krijgt. Neem hiervoor gerust contact met ons op.