Castratie bij het paard
Castratie van het paard
Er zijn verschillende manieren voor het castreren van een hengst. Naast de zogenaamde staande castratie, waarbij de castratiewonden openblijven, doen we ook liggende castraties onder volledige narcose. Lees verder voor meer informatie over de mogelijkheden.
Staande castratie
Hierbij wordt de balzak ingesneden waarna de zaadstreng gekneusd wordt. Na het afbinden wordt de zaadstreng doorgenomen. Vanwege minder zicht op de wond en moeilijkere bereikbaarheid van het gebied tussen de achterbenen is volledig steriel werken niet goed mogelijk. Daarnaast blijven de castratiewonden in de balzak open. Hierdoor is er meer kans op ontsteking na de staande castratie, dan na de liggende castratie over de lies onder volledige narcose. Daarom raden wij aan om paarden ouder dan 2.5 jaar liggend te castreren.
Liggende castratie over de lies onder volledige narcose
Hierbij wordt volledig steriel geopereerd. De castratiewond, die naast de balzak zit, wordt gesloten. Hierdoor is de kans op ontsteking nihil. Het paard kan na één week al weer worden getraind.
Klophengst castratie
Een klophengst (ook wel cryptorch genoemd) heeft één of beide testikels niet op de normale plaats, maar in het lieskanaal of in de buik. Deze worden, tijdens een liggende operatie onder volledige narcose, via het lieskanaal uit de buik gehaald en gecastreerd.